EnglishenEnglish
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Ενημέρωση: 13-03-2017 17:51

Τόπος: Τριανόν
Ημερομηνία: 18 Μαρτίου 2017
Ώρα: 20:15-22:00


Α. Τμήμα Εικαστικών Tεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree

 

α. Πάνος Λεζές (Ελλάδα)
– Βίντεο (18’)
Τίτλος: Εσωτερικά Σαρίδια
Βίντεο καταγραφή μιας πολυ-καναλικής εγκατάστασης και επιτόπιας επιτέλεσης (site-specific performance) στον χώρο στάθμευσης ενός ξενοδοχείου κοντά στην Ακρόπολη.

Αύγουστος 2016. Στον περίβολο της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους. Όπως ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει το γεγονός είναι βασισμένο στη Συμπτωση, τον συγχρονισμό και στην επιθυμία του ατόμου να απαθανατήσει τη στιγμή, το φυσικό φαινόμενο - τέρψη οφθαλμών και καρδίας. Ο ήχος από το ανεμοσκόρπιμά των μας προσκαλεί και προκαλεί για μια καταβύθιση σε αχαρτογράφητα νερά του μυαλού μας ή πάλι μπορεί να καταστεί ίαση από παρελθοντικές τραυματατικές εμπειρίες. Είναι μια ιεροτελεστία που έχει τις ρίζες της στον παγανισμό και ανιμισμό.

Το βίντεο αποτελείται από δύο εννοιολογικές ενότητες σε εναλλασσόμενη επικοινωνία: τη βίντεο εγκατάσταση, και το δρώμενο (performance). Το ουσιαστικό θέμα είναι η ατμόσφαιρα που εκπέμπουν ορισμένα μέρη, η οποία μας περιβάλλει και μας εμποτίζει, όταν επιτηδευμένα αρχίζουμε να βυθιζόμαστε στις πιο μυχιες σκέψεις μας. Το έργο αφορά την εσωτερική τριβή στον κάθε έναν από εμάς, μεταφέροντας ένα εξωτερικό χώρο στο μεταφυσικό μας εσωτερικό κόσμο. Όπως τονίζει ο καλλιτέχνης, η ενασχόληση με τα εσωτερικά μας είναι για πολλούς ανθρώπους πάρεργον. Ο καλλιτέχνης μιμήθηκε συμπεριφορές, σκηνές, εκφράσεις ανθρώπων και τις αντιδράσεις τους απέναντι στις προσωπικές τους ανησυχίες. Άγχος, δηλαδή, στα σαρίδια τους μεταφορικά, που αν δεν τα αντιμετωπίσουν με τόλμη και καθαρότητα, μπορεί και να καταλήξουν σε εμμονές, άλγη και ενίοτε Ερινύες, ικανά να δημιουργήσουν σοβαρότερες καταστάσεις, που θα μας κατατρύχουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Ιδέα, concept and performance: Παναγιώτης Λεζές

Επιμελητής: Σωτήρης Τσολάκογλου

Επιμελητής σκηνοθέτης Βίντεο: Κωνσταντίνος Ξενάκης

Κινηματογραφιστής: Αλέξανδρος Καραίσκος

Μονταζ και χρώμα: Αντώνης Κυριτσάνης

Video μοντάζ: Ηλέκτρα Ποιράζογλου

 

------


β. Αφροδίτη-Θεοδώρα Ανδρέου (Ελλάδα)

– Βίντεο και installation (6’ 20’’)

Τίτλος: Ανακύκλωση, επαναχρησιμοποιούμενοι άνθρωποι

 

Μέρος 1

Είμαστε μία χρήσης, είμαστε μηχανέτοιμοι, είμαστε κίνηση. Το ανδροιδές μου ξυπνάει-ακόμη κι αν δεν κοιμάται, φοραεί τα μάτια του,κι ετοιμάζεται να δει όλη του τη ζωή να περνά από μπροστά του. 

 

Μέρος 2 

Εκείνη. Έχει να κόψει όλα τα κρέατα που έχει μπροστά της. Κοιτάζει την κάμερα και η κάμερα μας κοιτάζει πίσω. Τα πάντα είναι ορατά.Τα κοψίματα γίνονται γρηγορότερα καθώς διαγράφονται τα δεδομένα των αναμνήσεων.

 

Μέρος 3

Επισκευή / Τροποποίηση

Η χρωματιστή τροποποίηση έρχεται αφότου έχει επιβιώσει τον προηγούμενο ακρωτηριασμό.Λίγο πριν το τέλος παίρνουμε μια γεύση της πραγματικότητας.

 

Στο βίντεο εμφανίζονται: ο Νικολάς Ανδρέου και η Ελένη Μελιδώνη

 

-------


Β. Καθηγητές, σπουδαστές και απόφοιτοι του Tμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους.

 

Στέφανος Κατσαρός (animation) & Ασπασία Σταύρου (μουσική σύνθεση και επιμέλεια)

– Βίντεο (6’ 20’’)

Τίτλος: After Light (2017)

 

Το project είναι ένα animation διάρκειας 3-4 λεπτών με θέμα το ταξίδι ενός πολεμιστή από αυτή τη ζωή σε μία μετέπειτα ζωή. Το παραπάνω θέμα θα παρουσιαστεί σε μια σουρεαλιστική και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

 

-------

 

Πρόγραμμα

 

FRANK BRIDGE: Τρία Τραγούδια (1906-7) βασισμένα σε γνωστά κείμενα για τον θάνατο, για μεσαία φωνή, πιάνο και βιολοντσέλο:

Ι. Far, far from each other (κείμενο: Matthew Arnold)

ΙΙ. Where is it that our soul doth go? (κείμενο: Heinrich Heine, μετάφραση: Kate Freiligrath Kroeker)

ΙΙΙ. Music when soft voices die (κείμενο: P. B. Shelley)

- Κριστίν Τοκατλιάν, πιάνο

- Leslie Jones, βιολοντσέλο

- Claire-Αλεξάνδρα Ζέρβα, φωνή

 

MAURICE RAVEL: Πέντε Ελληνικές Λαϊκές Μελωδίες (1904-6) για φωνή και πιάνο

Ι. Chanson de la Μariée

ΙΙ. Là-bas, vers l'église

III. Quel Galant m'est Comparable

IV. Chanson des Cueilleuses de Lentisques

V. Tout Gai!

- Μάιρα Μηλολιδάκη, φωνή

- Κριστίν Τοκατλιάν, πιάνο

 

LUCIANO BERIO: Sequenza III (1965) για σόλο φωνή

- Μάιρα Μηλολιδάκη, φωνή


-------


Αυτοσχεδιασμός: Ηλεκτρονική Μουσική (2017)

- Χρήστος Γειδατζής

- Tim Ward, supervision

 

Σπουδαστές: Claire-Αλεξάνδρα Ζέρβα, Χρήστος Γειδατζής

Απόφοιτοι: Ασπασία Σταύρου, Στέφανος Κατσαρός

Καθηγητές: Κριστίν Τοκατλιάν, Μαιρα Μηλολιδάκη, Leslie Jones, Tim Ward

 

 

Βιογραφικά

 

ΚΡΙΣΤΙΝ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ 

Η Κριστίν Τοκατλιάν είναι μια δεξιοτέχνης πιανίστα που έχει λάβει εξαιρετικούς επαίνους για τις ακαδημαϊκές της διακρίσεις αλλά και τη γεμάτη πάθος ερμηνεία της. Το 2008 τής απονεμήθηκε το βραβείο Ελένη Μυκονίου, από την Ακαδημία Αθηνών. Απόφοιτος του Royal College of Music έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Λίβανο, την Κωνσταντινούπολη και την Αρμενία. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, καθώς και πειραματική μουσική. Το 2010 ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Χατσατουριάν σε Α' εκτέλεση με την ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Κριστίν μεταδίδει τις γνώσεις της μέσω της διδασκαλίας, καθώς είναι καθηγήτρια του Μουσικού Τμήματος στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπως επίσης και καθηγήτρια πιάνου στο Μαιάνδριο Ωδείο. Το ενδιαφέρον της για την αρμενική μουσική την οδήγησε στη βαθύτερη έρευνά της, στο πλαίσιο του διδακτορικού προγράμματος στο Goldsmiths – University of London με θέμα διατριβής: Post-Soviet Armenian Piano Repertoire, παρουσιάζοντας μελέτες σε συνέδρια στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη και τη Λεττονία (2017). Το CD Armenian Piano Images, με έργα σύγχρονων Αρμένιων συνθετών, κάποια από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό της.

 

 

LELSIE JONES

Η Leslie Jones ξεκίνησε τις μουσικές τις σπουδές στο Πόρτλαντ, Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατέχει Bachelor στη μουσική από το Manhattan School of Music, και μεταπτυχιακό από το City University of New York-Hunter College. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε με αρκετές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένου και της National Orchestra Association, της Συμφωνικής του Μπρονξ. Επίσης πήρε μέρος σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως σόλο τσελίστρια με τη New York Vocal Arts Ensemble. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ, όπως: Aspen Music Festival, The Grand Teton Orchestra Festival, και το International Chamber Μusic Festival of San Miguel de Allende, Mexico. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει ηχογραφήσει δύο cd μουσικής δωματίου με το Deree πιάνο τρίο. Είναι Μουσικός Συντονιστής στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπου διδάσκει Ιστορία Μουσικής από το 1992.

 

 

ΜΑΙΡΑ ΜΗΛΟΛΙΔΑΚΗ

Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη, συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή. Με μία ανάσα: Μπρεχτ στο Εθνικό Θέατρο, Violetta (Verdi, La Traviata) και Madga (Puccini, La Rondine) στη Ρώμη, Gilda (Verdi, Rigoletto) στο Teatro dal Verme (Μιλάνο), Rosina (Rossini, Ο Κουρέας της Σεβίλλης) και Micaela (Bizet, Carmen) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Βασίλισσα της Νύχτας (Mozart, Ο Μαγικός Αυλός) στην ΕΛΣ, ρεσιτάλ στο Carnegie Hall (Νέα Υόρκη) με το κουιντέτο Melos Brass, Ένα Μουσείο από Μουσική (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κύκλος συναυλιών με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, 2009-2011), τα Γραφόμενα του Ι. Βαλέτ (δισκογραφία), σύμπραξη με τον κόντρα τενόρο Michael Chance, ομάδα ΡΑΦΗ - Céphise (Rameau, Πυγμαλίων, σκηνοθεσία Π. Μέξης) και Morgana (Handel, Alcina, σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτσης) – τα τραγούδια σε ποίηση Ελύτη του Γ. Κουρουπού, τα τραγούδια του J. Tavener σε ποίηση της Αχμάτοβα με τον τσελίστα Α. Λιακάκη στη Στέγη, η Gepopo από την όπερα Le Grand Macabre του Ligeti για το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, συμμετοχή στην περφόρμανς BSDA του Γ. Παντελεάκη και στην ταινία Μητριαρχία του Ν. Κορνήλιου. Διδασκαλία τραγουδιού στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, διδακτορικό σημειολογίας από τη Σορβόννη. Δεσμοί μουσικής και ζωής με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Μέχρι τις 4 Απριλίου 2017 θα εμφανίζεται στο έργο του E.T.A. Hoffmann, Enter Sandman (Skrow Theater, σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτση).

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Ο Στέφανος Κατσαρός είναι προγραμματιστής παιχνιδιών, εργαζόμενος ως C# προγραμματιστής στο περιβάλλον του Unity, στη βιομηχανία παιχνιδιών και τυχερών παιγνίων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, και απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Παιχνιδιών στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

 

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Η Ασπασία Σταύρου είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει παρακολουθήσει και άλλα δύο τρίμηνης διάρκειας μαθήματα στο Λονδίνο, το ένα με θέμα της μουσικής σύνθεσης για τηλεόραση, στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths, και το άλλο με θέμα τη μουσική επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του City. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων στη μουσικολογία και ειδικά στον τομέα της μουσικής επένδυσης ταινιών για κινηματογράφο.

 

 

CLAIRE-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΕΡΒΑ

Η Claire-Αλεξάνδρα Ζέρβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και είναι Ελληνο-Καναδή μεσόφωνος. Φοιτά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, και στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος με τη Μάιρα Μηλολιδάκη. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες εντός και εκτός του Deree, από τις οποίες αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή στην Τελετή Εκεχειρίας στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Rio 2016.

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΖΕΣ

Ο εικαστικός Παναγιώτης Λεζές όντας ένας πεπειραμενος θεατής, αφού άφησε το Υπουργείο Οικονομικών μετά από μεγάλη παραμονή στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποσπασμένος στο Υπουργειο Εξωτερικών, συμμετείχε σε αποστολές του ΟΗΕ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, και είχε συνεργασίες με την εφημερίδα Καθημερινή για Πολιτιστικά θέματα, και το Ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, αποφάσισε να κάνει στροφή και να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Έκανε σεμινάρια σχεδίου και ζωγραφικής στο Central Saint Martins School of Arts London, Art Students League New York, Soho, Figure drawing Workshop N.Y. και αφού συμμετείχε εντελώς συμπτωματικά και στη Documenta 14 (Σεπτέμβριος 2016) στην Αθήνα, με την Annie Springle, τώρα φοιτά στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο Τμήμα Καλών Τεχνών.

 

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΔΡΕΟΥ 

Η Αφροδίτη-Θεοδώρα Ανδρέου γεννήθηκε το 1995. Σπουδάζει στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Η δουλειά της είναι εμπνευσμένη από την ανθρωπολογική και πολιτιστική έρευνα. Έχει λάβει υποτροφίες και έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Αθήνα και τη Ρουμανία, όπου ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα φιλοξενίας (residency).



Επιστροφή