EnglishenEnglish
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Γεωργία Γκρεμούτη (Ελλάδα)

Ενημέρωση: 13-03-2017 16:25

– Γλυπτική παρέμβαση

Τίτλος: Ανακαλώ σημαίνει μετατρέπω

Τόπος: Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Ημερομηνία: 16-22 Μαρτίου 2017

Ώρα: 12:00 - 16:00

 

Η γλυπτική εγκατάσταση «Ανακαλώ σημαίνει μετατρέπω» είναι μια πρόταση αλληλεπίδρασης με ένα άγαλμα, πιθανώς αντίγραφο ενός αρχαίου γλυπτού, καλύπτοντας εν μέρει τη μορφή του με γεωμετρικά – πολυγωνικά μοτίβα, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί. Η παρέμβαση αφορά τη σχέση μας με τη μνήμη και την ιστορία, τον μετασχηματισμό της, την απόσταση μεταξύ του αρχαίου πολιτισμού και της πραγματικότητας, τη βαρύτητα της αρχαίας κληρονομιάς και το πώς εμείς τη διαχειριζόμαστε σε ιστορικά, πολιτικά και τεχνολογικά πλαίσια. Σε αυτή τη μορφή της εγκεκριμένης παρέμβασης σε γλυπτό δημόσιου χώρου, το έργο από χαρτί θα καλύψει μέρος του αγάλματος, ενεργώντας ως ένα δεύτερο σύγχρονο δέρμα. Η όλη διαδικασία θα είναι μια δράση, αλλάζοντας τη μορφή του γλυπτού σε πραγματικό χρόνο, προσκαλώντας το κοινό ή τους θεατές του μουσείου να παρακολουθήσουν την επαναδόμηση του αρχαίου σώματος.

 

Στην προσωπική μου δουλειά ενδιαφέρομαι για τη διαδικασία του μετασχηματισμού, την ανάπτυξη νέων ταυτοτήτων και το πώς αυτές αποτελούν την αφετηρία για διαφορετικές προοπτικές. Έχω εργαστεί με τις εγκαταστάσεις στο παρελθόν και για το έργο αυτό θα ήθελα να προτείνω ένα γλυπτό performance-δράσης στον δημόσιο χώρο, δίνοντας έμφαση σε ένα άλλο τρόπο θεώρησης της πόλης και του παρελθόντος μας, διερευνώντας το πώς τα αγάλματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά, όσον αφορά την αντίληψη για τη σχέση μας με αυτά και τον δημόσιο χώρο. Η μεταμόρφωση του σώματος, το τεχνητό, η φύση και τα cyborgs, τα προσθετικά μέρη, η κουλτούρα της κατανάλωσης, η εποχή του ανθρώπου-μηχανής, είναι μερικά από τα θέματα που με ενδιαφέρουν και που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητά μας. Τα αρχαία αγάλματα για εμένα αντιπροσωπεύουν τον μετα-άνθρωπο, υπερβαίνοντας τη γήινη, ανθρώπινη φύση, απεικονίζοντας έναν ημίθεο. Οι απόγονοι του θεού και ενός ανθρώπινου όντος δεν ανήκουν πλέον στο ζωικό βασίλειο, δεδομένου ότι μεταλλάσσονται σε μια ένωση με το θείο, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αθανασία. Φαίνεται ότι στην εποχή μας, η τεχνολογία αντικαθιστά τους θεούς και τη θρησκεία, υπερβαίνοντας την ανθρώπινη φύση μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό κόσμο. Μετατρεπόμαστε σε ένα ρομποτικό μετα-ανθρώπινο ον, αλλάζοντας το DNA μας, ενσωματώνοντας τεχνητά μέλη στο σώμα μας. Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού θα είναι ο πυρήνας της προτεινόμενης δράσης-γλυπτικής εγκατάστασης, καθώς σταδιακά και σε πραγματικό χρόνο θα εξαπλωθεί στο άγαλμα το γεωμετρικό μοτίβο όπως ένας ιός. Οι δομές που θα καλύψουν εν μέρει το άγαλμα σε μορφή δικτυωμάτων θα είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε 3d τεχνολογία των υπολογιστών, εξερευνώντας τη διασταύρωση της τέχνης, της ιστορίας και της τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας τεχνικές αναδίπλωσης χαρτιού που προέρχονται από μεμονωμένα φύλλα χαρτιού θα κατασκευαστούν πολυεπίπεδες τρισδιάστατες δομές, που θα λειτουργούν ως μονάδες. Θα ενώνονται, σχηματίζοντας μεγαλύτερα πολυγωνικά σχήματα. Το πρωτογενές υλικό θα μπορούσε να είναι απλό ή και ανακυκλωμένο χαρτί. Έχω εργαστεί στο παρελθόν με μια ειδική επίστρωση χαρτιού από αλουμίνιο και πλαστικό που ονομάζεται Tetra Pac. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό, λόγω της πλαστικής επικάλυψης. Το φύλλο αλουμινίου που είναι ενσωματωμένο σε αυτό δίνει μια μεταλλική εμφάνιση σε αυτό. Η όλη κατασκευή θα τοποθετηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην επηρεάσει το υπάρχον άγαλμα. Πέρα από την ιστορική μνήμη που διατηρείται μέσω της γλυπτικής, υπάρχει η πρόκληση να επανεξετάσουμε τη σχέση των ανθρώπων με τα αγάλματα στο δημόσιο χώρο. Είναι σημαντικό να τεθούν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία και την παρούσα μας πραγματικότητα, αλληλεπιδρώντας με το παρελθόν και αντικατοπτρίζοντας σε αυτό το παρόν.

 

Βιογραφικό

Η Γεωργία Γκρεμούτη σπούδασε γλυπτική (Πτυχίο Καλών Τεχνών, ΒΑ Massachusetts College of Art), Βοστώνη 1998. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια νέων τεχνολογιών και τεχνικών υφασμάτων στο Central Saint Martins, Αγγλία, 2007 και έχει δίπλωμα κλασικής κιθάρας (Ωδείο Αθηνών), Αθήνα 1987.

Στις διακρίσεις της συμπεριλαμβάνονται:

- Διάκριση «Joya» στον διαγωνισμό Gioielli In Fermento, Ιταλία 2016 και 2014

- 1o βραβείο στην εικαστική έκθεση African-American, Southeastern University, Βοστώνη, 1998

- Υποτροφία από το Βρετανικό συμβούλιο, 1991

- 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό στο Karis της Φιλανδίας, 1987

Στις εκθέσεις της συμπεριλαμβάνονται:

- Μπιενάλε Χαρτιού της Ολλανδίας, Rijswijk, (Holland Paper Biennial) 2012

- False id, Μουσείο Μπενάκη, 2010 - Αφροδίτη 2012 / Ιεροί και Βέβηλοι Καθαρμοί, Λουτρό των Αέρηδων, Αθήνα 2012

- Slow down rooms, AAO project, Ethics/Aesthetics, Μουσείο Μπενάκη, 2011

 

Διδάσκει στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.



Επιστροφή