Ο ΙΛΙΣΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Από τον ιερό ποταμό στον υπόγειο αγωγό
Ημερομηνία: 11-09-2018Ώρα: 21:30
Τόπος: 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Ζάππειο Μέγαρο (υπαίθριος χώρος)
Η εκδήλωση Ο ΙΛΙΣΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Από τον ιερό ποταμό στον υπόγειο αγωγό, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σήμερα θάπτομεν τον Ιλισόν!
Ιωάννης Μεταξάς, 1939
Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο Martin Baldwin-Edwards (στα αγγλικά) παρουσιάζουν την κοινωνική ιστορία του αθηναϊκού ποταμού: το πώς δηλαδή οι άνθρωποι και η πόλη της Αθήνας τον αντιμετώπισαν, και πώς ο Ιλισσός μετεξελίχθηκε δια μέσου των αιώνων από ιερό ποτάμι σε υπόγειο αγωγό. Τα σχετικά τεκμήρια: ιστορικοί χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προέρχονται από το online αρχείο του Martin Balwin-Edwards, επιπλέον κείμενα και πίνακες ζωγραφικής από το αρχείο του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου, δημιουργού του δικτυοτόπου Geomythiki
Ιστορικές περιόδοι και θέματα:
Αρχαιότητα: Ιερός ποταμός – γεμάτος ιερά, ναούς και φυσική ομορφιά.
Ρωμαϊκή περίοδος: Βασική ανακατασκευή, τίποτα το νέο, αλλά ακόμα ο ποταμός διατηρεί την ιερότητά του.
Βυζαντινή περίοδος: Εγκατάλειψη – Η Αθήνα απλά ένα χωριό.
Οθωμανική περίοδος: Μεγάλη καταστροφή.
Σύγχρονη εποχή: Από τις ταβέρνες και τις όμορφες διαδρομές μέχρι την ταφή του Ιλισού.
Μέλλον: Στόχοι και προτάσεις – ένας νέος τρόπος σκέψης για το αθηναϊκό τοπίο.
Βιογραφικά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος ασκεί το επάγγελμα του Αγρονόμου - Τοπογράφου Μηχανικού από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ. Από το 2015 είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων. Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση και αντιμετώπισή τους. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνών, ειδικά για τα ρέματα στο διαδίκτυο και κυρίως για τον Ιλισσό.
MARTIN BALDWIN-EDWARDS
Ο Martin Baldwin-Edwards είναι ένας Βρετανός συλλέκτης που ζει στην Αθήνα. Είναι πρώην διευθυντής του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Παντείου, Αθήνα. Σύμβουλος εμπειρογνωμόνων για το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), Βιέννη, και εμπειρογνώμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG Migration/Home and the Research Executive Agency.
Είναι ερασιτέχνης συλλέκτης παλαιών χαρτών, καρτ-ποστάλ, φωτογραφιών και βιβλίων που σχετίζονται με την Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στην Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «χαμένη κληρονομιά» της Αθήνας - κοινωνικά σημαντικά πράγματα (όπως ο ποταμός Ιλισός) των οποίων οι μνήμες διατηρούνται, κυρίως, μέσω φωτογραφιών και άλλων ιστορικών αρχείων.
Δείτε εδώ τη συλλογή φωτογραφιών για τον Ιλισσό.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Επιστροφή