EnglishenEnglish
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΦΑΙΔΡΟΣ

Ημερομηνία: 24-09-2018
Ώρα: 19:00
Τόπος: Πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού

Η εκδήλωση ΦΑΙΔΡΟΣ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  

Με τη Συνεργασία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Υπό την Αιγίδα: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

 

Είσοδος: Η είσοδος είναι ελεύθερη. [Οι ενδιαφερόμενοι συνιστάται να προσέλθουν στον χώρο πέριξ της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού με αμφίεση περιπάτου (άνετα παπούτσια και ρούχα), καθώς προβλέπονται στοιχειώδεις ανέσεις στο φυσικό περιβάλλον του ακάλυπτου τμήματος του Ιλισσού ποταμού]

 

Πληροφορίες: 6944227740

 

 

ΦΑΙΔΡΟΣ  

Κείμενο: Πλάτων

Μτφρ. Νίκος Σκουτερόπουλος

Σωκράτης: Ρούλα Πατεράκη

Φαίδρος: Ιωάννης Μελισσανίδης

Μουσικές παρεμβάσεις: Νίκος Ξανθούλης, με την αρχαία ελληνική λύρα του

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ευρύκλεια Σωφρονιάδου

 

Μια ανάγνωση του Πλατωνικού ΦΑΙΔΡΟΥ στις όχθες του Ιλισσού ποταμού, εκεί όπου, σύμφωνα με τις αναφορές του ίδιου του κειμένου, έλαβε χώρα ο διάλογος του Σωκράτη με τον νεαρό Φαίδρο. (Σωκράτης: Δεῦρ᾽ ἐκτραπόμενοι κατὰ τὸν Ἰλισσὸν ἴωμεν, εἶτα ὅπου ἂν δόξῃ ἐν ἡσυχίᾳ καθηζισόμεθα.) Πλάτων, ΦΑΙΔΡΟΣ, 229.

 

 

Ο ΦΑΙΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η εκδήλωση ΦΑΙΔΡΟΣ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επαναλαμβάνεται την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00 στη Νέα Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο του CITYLAB 2018

Επίσης θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση με τίτλο: Αρχαίοι ⁄ Αθηναίοι επισκέπτες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Ο ΦΑΙΔΡΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των συνοδευτικών εκδηλώσεων της νέας περιοδικής του έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», συνδιοργανώνει με το 2ο Athens Multimation 2018 την εκδήλωση «Φαίδρος: ένας διάλογος για το Ωραίο και τον Έρωτα», την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018.

 

 Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη:

 

α) Θεματική περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» από αρχαιολόγο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ώρα δράσης: 16:30-17:45

Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 213214 4866 / -4896)

Η νέα περιοδική έκθεση προσφέρει μια πολυποίκιλη και διαχρονική αισθητηριακή εμπειρία στον κόσμο του Κάλλους, η ιδεατή μορφή του οποίου αναδεικνύεται στον πλατωνικό Φαίδρο ως κυρίαρχη επιδίωξη της ψυχής προκειμένου να πραγματώσει τον εαυτό της. 

 

β) Ανάγνωση του Πλατωνικού Φαίδρου στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ώρα δράσης: 18:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο του Σωκράτη και τον Ιωάννη Μελισσανίδη στον ρόλο του Φαίδρου, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ευρύκλειας Σωφρονιάδου και μουσική παρέμβαση με αρχαία λύρα από τον Νίκο Ξανθούλη.

Η μετάφραση είναι του Νίκου Σκουτερόπουλου.

 

 

 

 

Βιογραφικά συντελεστών

 

ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

Η Ρούλα Πατεράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη και υπήρξε μέλος του επαγγελματικού θιάσου Ελεύθερο Θέατρο. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης, ίδρυσε η ίδια κατόπιν την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης (1978-1985), μια διπλή δομή Δραματικής Σχολής και Επαγγελματικού Θιάσου στη Θεσσαλονίκη, όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε έργα των Στόππαρντ, Μπέκετ, Μπρεχτ, Ίψεν κ.ά. Παράλληλα, δίδαξε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Επιθεώρησης.

Το 1990, ίδρυσε το Δραματικό Θέατρο «Ρούλα Πατεράκη» με έδρα την Αθήνα και ανέβασε έργα μεγάλων κλασικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων (Ζενέ, Στρίντμπεργκ, Κέην, Προυστ, Μπέρνχαρντ, Μ. Φάις, Δ. Δημητριάδη, Γ. Πάνου, Γ. Βέλτσου κ.ά.), σε μερικά από τα οποία επίσης πρωταγωνίστησε.

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε πολλούς θιάσους ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως τη Ρεβέκκα Βεστ στο Ρόσμερσχολμ του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Α. Αντύπα, τη Μαργαρίτα Γκωτιέ στην Κυρία με τις καμέλιες του Α. Δουμά, σε σκηνοθεσία Π. Ζούλια ή τη Μόλλυ Μπλουμ στο ομώνυμο έργο του Τζαίημς Τζόυς, σε σκηνοθεσία Λ. Μελετοπούλου. Σκηνοθέτησε επίσης έργα των Ίψεν, Σω, Κολτές, Ντοστογιέφσκι, Φασμπίντερ, Γουλφ, Τζόυς κ.ά., σε πολλά ελεύθερα θέατρα (Οδού Κεφαλληνίας, Αθηνών, Αλίκη, Τζένη Καρέζη, Φούρνος, Από μηχανής κ.ά). Το 2008, σκηνοθέτησε την παράσταση Στο Βυθό του Μαξίμ Γκόρκι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ διασκεύασε και ανέβασε την παράσταση Οιδίπους (Τύραννος και Επί Κολωνώ) με το Εθνικό Θέατρο στην Αρχαία Επίδαυρο.

Tο 2009, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τη Σονάτα του Σεληνόφωτος για τους Μονολόγους από την Τέταρτη Διάσταση στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν», για την ερμηνεία της στον Φιλόσοφο του Γιάννη Πάνου και το 2009, κέρδισε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθετώντας το Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον, σε σκηνοθεσία Λ. Παπαστάθη και Τρεις στιγμές του Π. Σεβαστίκογλου.

Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε σε ηλικία δέκα ετών, στη Θυσία του Αβραάμ, στο ρόλο του Ισαάκ. Ο πιο πρόσφατος ρόλος της είναι η Αδελφή Αλοϋσιους στην Αμφιβολία του Πάτρικ Σάνλευ σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και η τελευταία σκηνοθεσία της είναι η Επίκληση της γοητείας του Γιάννη Μαυριτσάκη. Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη».

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Συγκαταλέγεται στους τρεις νεότερους ηλικιακά Χρυσούς Ολυμπιονίκες της Παγκόσμιας ιστορίας γυμναστικής ανδρών.

Ο πρώτος και νεότερος Χρυσός Ολυμπιονίκης, Παγκoσμιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης (7 ευρωπαϊκά μετάλλια) του ελληνικού αθλητισμού στις ασκήσεις εδάφους στην Ενόργανη Γυμναστική και ο μοναδικός Έλληνας του αθλήματος του που φέρει δύο Ολυμπιακούς τίτλους, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα.

Δύο ασκήσεις στον Παγκόσμιο βαθμολογικό κώδικα ονομάζονται Άλμα Μελισσανίδη.

Ξεκίνησε τις σπουδές του με την Ιατρική αλλά τελικά κατέληξε στην Αμερικάνικη Ακαδημία Θεάτρου - ΑΑDA στο Λος Άντζελες, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου στη Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο και στο Central School of Speech and Drama.

  • Συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «Καλιγούλας» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γκορ Βιντάλ, σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Βέτολλι και με casting ηθοποιών όπως η Έλεν Μίρεν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζέραλντ Μπάντλερ, Μίλλα Γιόβοβιτς
  • Ερμήνευσε χορευτικά τον «Ίκαρο» στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δελφών σε παράσταση εμπνευσμένη από τον Άγγελο Σικελιανό μαζί με τη Ρένη Πιττακή στον ρόλο της Σίβυλλας, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου.
  • Διάβασε με την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη, ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
  • Έπαιξε τον «Σίσσυφο» εμπνευσμένο από το σύμπαν του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες.
  • Ερμήνευσε και χορογράφησε σε παγκόσμια πρώτη την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφήγηση Σον Κόνερι και σκηνοθετική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου. 

 

 

ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΑΔΟΥ

Ηθοποιός, απόφοιτος της δραματικής σχολής της Ρούλας Πατεράκη στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη στις παραστάσεις:

«Φως στα σκοτάδια» του Μπέρντολντ Μπρεχτ, «Πολυμπέκετ» πάνω στο κείμενο του Σάμουελ Μπέκετ «Εκείνη τη φορά», «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν», «Πελεκάνος» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, «Η μελωδία της φάλαινας» του Άντονι Μιγκέλα και «Post Inferno - Προς Δαμασκόν» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Έχει συνεργαστεί με το θέατρο Λα Μάμα της Νέας Υόρκης στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» και επί οκτώ χρόνια με τη θεατρική ομάδα Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμμετέχοντας στις παραστάσεις «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Πέρσες» του Αισχύλου, «Υλικό Μήδειας» του Χάινερ Μύλλερ και «Κανών» του Βασίλη Βασικεχαγιόγλου, που έλαβε μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τον Ρόμπερτ Ουίλσον συνεργάστηκε στις παραστάσεις «Περσεφόνη» στους Δελφούς και σε παγκόσμια περιοδεία, και «Προμηθέας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με το θέατρο του Λόγου του Βίκτωρα Αρδίττη στη «Βερενίκη» του Ρακίνα.

Έπαιξε στις παραστάσεις: «Πολύ αργά Φαίδρα», «Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν» σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη, «Το χέρι του Γιάννος» του Ντάνιελ Ντιμέκο σε σκηνοθεσία Ιουλίας Τζουμάκα – Ζωρζίνας Σιάμου, «Δηλητήριο» της Λοτ Φέικεμανς και «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

Επίσης συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών, τα ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και Κρήτης κ.ά

 

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες:

«Όλγα Ρόμπαρτς» του Χρίστου Βακαλόπουλου, «Στη σκιά του φόβου» του Γιώργου Καρυπίδη, «Κλέφτης ή πραγματικότητα» και «Ώρες» της Αντουανέττας Αγγελίδη, «Άδης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Στην άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Καραχμέτης» της Λένα Βουδούρη, «Ο ανθός της λίμνης» του Σταμάτη Τσαρούχα, «Η υπογραφή» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Με μια κραυγή» της Βασιλικής Ηλιοπούλου, «Going down» του Δημήτρη Μουρτζόπουλου, και «Πρώτη φορά» της Μαριτίνας Πάσσαρη.

 

Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:

  • «Ο μικρός πρίγκηπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερί στο πλαίσιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου
  • «Τίτα -Λου» της Κατρίν Αν
  • «Δίδυμες» της Μωρίν Λώρενς
  • «Περιγραφή εικόνας» του Χάινερ Μύλλερ για το Φεστιβαλ Τρίπολης
  • «Ο πρώτος Έρωτας» του Σάμουελ Μπέκετ στο Bios, σε συνεργασία με τον Πέρη Μιχαηλίδη
  • «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ
  • «Το νέο όνομά μου» του Λίνου Ιωαννίδη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
  • «Ερωτική Τέχνη» του Οβιδίου στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα
  • «Πολύ αργά Φαίδρα» κ.ά 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. 

Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α' τρομπεττίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου).

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 και το 2017-18.

Το 2018 τρία κρατικά θέατρα της Ρωσίας παρουσιάζουν τραγωδίες με τη μουσική του (στη Μόσχα, τη Συμφερούπολη και το Όμσκ)

Τα τελευταία 8 χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας.

Τον Μάϊο του 2018 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως μέθοδο εκμάθησης αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά)

 

 

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Σκουτερόπουλοςγεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Γκέτιγκεν και Τύμπιγκεν της Γερμανίας. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Συγγράμματα

  • Πλάτων, Λύσις Καρδαμίτσα [επιμέλεια, μετάφραση], 1981
  • Πλάτων, Ευθύφρων, Καρδαμίτσα [επιμέλεια, μετάφραση], 1982
  • Η αρχαία σοφιστική,εκδ. Γνώση (κείμενα, επιμέλεια), 2006
  • Θουκυδίδη Ιστορία «ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΗΜΕΩΣΕΙΣ» σελίδες 1229[1]
  • Φαίδρος, Πόλις (μετάφραση, επιμέλεια), 2015
  • Braun, Maximilian, Ντοστογιέφσκι, Εκκρεμές, 2008
  • Goethe, Johann Wolfgang von, Γκαίτε, Στιγμή [μετάφραση, επιμέλεια σειράς], 2007
  • Aurelius, Marcus Antoninus Augustus, Imperator Caesar, Μάρκος Αυρήλιος, Στιγμή [μετάφραση, επιμέλεια, επιμέλεια σειράς], 2007
  • Schopenhauer, Arthur, Σοπενάουερ, Στιγμή [ανθολόγηση, μετάφραση, επιμέλεια σειράς], 2007
  • Επίκουρος, Επίκουρος, Στιγμή [μετάφραση, επιμέλεια, επιμέλεια σειράς], 2006
  • Συλλογικό έργο, Οι αρχαίοι κυνικοί, Γνώση [επιμέλεια, μετάφραση], 2006
  • Επίκτητος, Επίκτητος: Εγχειρίδιον, Στιγμή [μετάφραση, επιμέλεια, επιμέλεια σειράς], 2004
  • Novalis, Η χριστιανοσύνη ή άλλως Ευρώπη, Εκκρεμές [μετάφραση, επιμέλεια σειράς], 2004
  • Πλάτων, Ίων, Εκκρεμές, 2002
  • Nietzsche, Friedrich Wilhelm, Μαθήματα για την παιδεία, Printa, 2002
  • Πλάτων, Πολιτεία, Πόλις, 2002
  • Winckelmann, J. J., Σκέψεις για τη μίμηση των ελληνικών έργων στη ζωγραφική και τη γλυπτική, Ίνδικτος, 2001
  • Husserl, Edmund, Η φιλοσοφία ως αυστηρή επιστήμη, Ροές [επιμέλεια, μετάφραση], 2000
  • Nietzsche, Friedrich Wilhelm, Νίτσε, Στιγμή [μετάφραση, επιμέλεια σειράς, 1999
  • Η αρχαία σοφιστική, Γνώση [επιμέλεια, μετάφραση], 1998
  • Nietzsche, Friedrich Wilhelm, Ιστορία και ζωή, Γνώση, 1998
  • Οι αρχαίοι κυνικοί, Γνώση [επιμέλεια, μετάφραση], 1998
  • Winckelmann, J. J., Σκέψεις για τη μίμηση των ελληνικών έργων στη ζωγραφική και τη γλυπτική, Ίνδικτος, 1996
  • Windelband, W., Εγχειρίδιο ιστορίας της φιλοσοφίας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1995
  • Πλάτων, Ιππίας Ελάττων, Στιγμή, 1995
  • Heine, Heinrich, Η ρομαντική σχολή, Στιγμή, 1994
  • Συλλογικό έργο, Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1992
  • Gigon, Olof, Βασικά προβλήματα της αρχαίας φιλοσοφίας, Γνώση, 1991
  • Windelband, W., Εγχειρίδιο ιστορίας της φιλοσοφίας, ΜΙΕΤ, 1991
  • Windelband, W., Εγχειρίδιο ιστορίας της φιλοσοφίας, ΜΙΕΤ, 1991
  • Mendelssohn, Moses, Τι είναι διαφωτισμός, Κριτική , 1989
  • Πλάτων, Ευθύδημος, Καρδαμίτσα [επιμέλεια, μετάφραση], 1988
  • Husserl, Edmund, Δεύτερη λογική έρευνα, Γνώση, 1986
  • Betzen, Klaus, Ο Τόμας Μαν και το πρόβλημα του ανθρωπισμού, Εκδόσεις των Φίλων, 1977

 

Λοιποί τίτλοι

  • Kafka, Franz, 1883-1924, Αφορισμοί, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2012
  • Von Ebner - Eschenbach, Marie, Αφορισμοί, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2010
  • Ricoeur, Paul, Αγάπη και δικαιοσύνη, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2009
  • Spinoza, Baruch de, Ηθική, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2009
  • Kraus, Karl, 1874-1936, Αφορισμοί, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2008
  • Kant, Immanuel, Ιμμάνουελ Καντ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2008
  • Wittgenstein, Ludwig, Βιττγκενστάιν, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2007
  • Porchia, Antonio, Επιλογή από τις Voces, Στιγμή [επιμέλεια σειράς]
  • Baudelaire, Charles, Μπωντλαίρ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2007
  • Wilde, Oscar, Στοχασμοί, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2007
  • Leibniz, Gottfried Wilhelm, Η μοναδολογία, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2006
  • Lukács, Georg, Η πραγμοποίηση και η συνείδηση του προλεταριάτου, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2006*Hume, David, Κείμενα, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2006
  • Taylor, Charles, Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2006
  • James, William, Πραγματισμός, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2006
  • Kudszus, Hans, Χανς Κούντσους, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2006
  • Merleau - Ponty, Maurice, Εγκώμιο της φιλοσοφίας και άλλα δοκίμια, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2005
  • Lacan, Jacques, Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2005
  • Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, Παπαδιαμάντης, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2005
  • Goehr, Lydia, Το φανταστικό μουσείο των μουσικών έργων, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2005
  • Camus, Albert, Αλμπέρ Καμύ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2004
  • La Bruyère, Jean de, Λαμπρυγέρ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2004
  • Lichtenberg, Georg Christoph, Λίχτενμπεργκ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2004
  • Lec, Stanislaw Jerzy, Στανισλάβ Γέρζι Λετς, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2004
  • Swift, Jonathan, Τζόναθαν Σουίφτ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 2004
  • Husserl, Edmund, Η προέλευση της γεωμετρίας, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2003
  • Strawson, Peter Frederick, Σκεπτικισμός και φυσιοκρατία, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2003
  • Descartes, René, Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας, Εκκρεμές [επιμέλεια σειράς], 2003
  • Maeterlinck, Maurice, Μαίτερλινκ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς],2002
  • Πλούταρχος, Πλούταρχος, Στιγμή [επιμέλεια σειράς], 1998

 

(1996) Valéry, Paul, Βαλερύ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς]

(1994) Rivarol, Antoine de, Ριβαρόλ, επιλογή από το έργο του, Στιγμή [επιμέλεια σειράς]

(1994) Chamfort, Sebastien-Roch Nicolas, Σαμφόρ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς]

(1993) Vauvenargues, Luc de Chapier, Marquis de, Βωβενάργκ, Στιγμή [επιμέλεια σειράς]

 

 

 

 

 

Σημείωση:

Η παρούσα εικόνα είναι λεπτομέρεια της Στήλης της Αίγινας / Σαλαμίνας αρ. 715, 430 - 420 π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Η Φωτογραφία ανήκει στον Κώστα Ξενικάκη.

 

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).



Επιστροφή