ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΑΠΦΩ
Ημερομηνία: 25-09-2018Ώρα: 19:00
Τόπος: Πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού
Η εκδήλωση ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΑΠΦΩ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Συνεργασία:
Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας
Το μουσικό σχήμα Μέλος που δραστηριοποιείται στους κόλπους του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, απαρτίζεται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ).
Κύριο μέλημα του μουσικού σχήματος ΜΕΛΟΣ είναι η προβολή της μελoποιημένης ποίησης από σύγχρονους μελοποιούς σε ένα ευρύ φάσμα ποιημάτων: από την αρχαία Ελληνική γραμματεία έως τη σύγχρονη ποίηση, εξερευνώντας τη μετρική, τη ρυθμοποιία, τη μελοποιία και την ενορχήστρωση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής, με σεβασμό στη μουσική δομή και το ύφος του κειμένου, με την αρωγή των εργαλείων της μουσικής Τεχνολογίας.
Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν στη νεοελληνική γλώσσα, μελοποιημένα αποσπάσματα της αρχαίας Ελληνίδας ποιήτριας Σαπφούς, από μελοποιούς όπως είναι ο Νίκος Ξυδάκης, ο Μιχάλης Τερζής, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αλλά και στο αρχαίο κείμενο όπως τα μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ο Ιωάννης Στρατάκης, κ.ά.
Τα κείμενα θα απαγγείλει στην αιολική διάλεκτο με την προσωδιακή εκφορά, ο ερμηνευτής αρχαίων κειμένων Ιωάννης Στρατάκης.
Η μελοποιός και ερμηνεύτρια Αλίκη Μαρκαντωνάτου θα συνοδεύσει με τη λύρα της.
Μουσικό Σχήμα ΜΕΛΟΣ
Χρήστος Δαβίδ Νταούλας (συντονισμός, ενορχηστρώσεις, πιάνο)
Χρυσή Τζάβλα (βιολί)
Γιάννης Σταματογιάννης (μαντολίνο, μπουζούκι)
Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία λύρα)
Αναστασία Καπετανάκη (τραγούδι)
Ηχοληψία-παραγωγή: Kώστας Κατσαντώνης
Ανάγνωση αρχαίων κειμένων: Ιωάννης Στρατάκης
Τα τραγούδια
'Οσ' άστρα γύρω βρίσκονται
Ποίηση: Σαπφώ / Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Νυχτωδία
Ποίηση: Σαπφώ / Μετάφραση: Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Γρήγορα η ώρα πέρασε
Ποίηση: Σαπφώ / Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Ήρθε και τρύπωσε ο Ερμής
Ποίηση: Σαπφώ / Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ωδή στην Αφροδίτη
Ποίηση: Σαπφώ
Μουσική: Ιωάννης Στρατάκης
Αφροδίτη
Ποίηση: Σαπφώ
Μουσική: Αλίκη Μαρκαντωνάτου
Κέλλομαι σε Γογγύλα
Ποίηση: Σαπφώ
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Βιογραφικά
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ
Γεννήθηκε τὸ 1964 στὴν Ἀθήνα.
Ἀπὸ τὸ 1974 ἄρχισε νὰ μελετᾷ μουσικὴ (βιολί καὶ βιόλα) στὴν Ἑλλάδα, Ὁλλανδία, Μ. Βρεττανία, Ἰταλία, Γερμανία, Ἑλβετία κ.ἄ.
Τιμήθηκε μὲ τὴν ὑποτροφία «Μουσηγέτης» ἀπὸ τὸν Χ. Λαμπράκη.
Μετὰ τὸ τέλος τῶν σπουδῶν του παρηκολούθησε σεμινάρια μουσικῆς τεχνικῆς καὶ ἑρμηνείας.
Παράλληλα παρηκολούθησε πανεπιστημιακὰ προγράμματα διοίκησης καλλιτεχνικῶν ὀργανισμῶν (Amsterdam, Maastricht) καὶ σεμινάριο ραδιο-τηλεοπτικῆς ἐκφώνησης (Amsterdam).
Ἵδρυσε καὶ διηύθυνε φεστιβὰλ κλασικῆς μουσικῆς (Flevoland, Ὁλλανδίας 2003-2004).
Ἔδωσε ἀμέτρητες συναυλίες ὡς κορυφαῖος μουσικὸς ὀρχήστρας, μουσικὸς δωματίου καὶ σολίστ κυρίως στὸ ἐξωτερικό ὅπου ἔζησε τὰ τελευταῖα 30 χρόνια.
Δίδαξε βιόλα στὴν Μουσικὴ Ἀκαδημία τοῦ Amsterdam/Hilversum.
Συντάκτης τοῦ περιοδικοῦ τύπου τῆς Ἑλληνικῆς Κοινότητος Οὐτρέχτης.
Στὴν Ἑλλάδα ἐπέστρεψε τὸ 2014 ὡς κορυφαῖος βιολιστὴς τῆς Ἐθνικῆς Συμφωνικῆς Ὀρχήστρας τῆς ΕΡΤ, τῆς Καμεράτας ΜΜΑ, τῆς Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, μουσικὸς δωματίου καὶ ἐκπαιδευτὴς τῆς Ὀρχήστρας Νέων «ΜΟΥSA» τοῦ ΜΜ Θεσσαλονίκης.
Μετὰ ἀπὸ 25 χρόνια μελέτης τῆς ἀρχαιοελληνικῆς προφορᾶς, ἀπὸ τὸ 2015 ἔχει ἀρχίσει νὰ παρουσιάζει σὲ μορφὴ θεατρικοῦ ἀναλογίου καὶ ὡς ἀκουστικὰ βιβλία κείμενα τῆς ἀρχαιοελληνικῆς γραμματείας.
ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε θεωρητικά και είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στη Μονωδία με καθηγήτρια τη Λέλλα Στάμος. Απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Βύρωνα Κολάση και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης.
Πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο φωνητικό σύνολο «Διάσταση» Λεμεσού. Το 1994 τραγούδησε στην παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη Κύπρος - 20 Χρόνια Μετά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού. Το 1995 ερμήνευσε Τα τραγούδια της Αμαρτίας του Μάνου Χατζιδάκι στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ενός Λεπτού Σιγή. Επίσης τραγούδησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, στην όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell.
Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε τραγούδια των Beatles και μπαλάντες. Εμφανίστηκε στα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου, Her Majesty’s και Theatre Drury Lane πλάι στη Νάνα Μούσχουρη και στο θέατρο του Κρεμλίνου.
Το καλοκαίρι του 1997 ερμήνευσε τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.
Το 1998-1999 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Grease που ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο στην Αθήνα.
Συνέπραξε με την ορχήστρα Ossipov της Ρωσίας σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με τη Λένα Πλάτωνος ερμηνεύοντας τα τραγούδια του κύκλου Σαμποτάζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου.
Συνεργάστηκε επίσης με το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» στην παράσταση Η Εποχή της Μελισσάνθης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ερμήνευσε τα τραγούδια του κύκλου Ο Μεγάλος Ερωτικός μαζί με την Έλλη Πασπαλά.
Την περίοδο 2001-2003 συμμετείχε στην περιοδεία της Μαρίας Φαραντούρη σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε επίσης, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο Αμοργός του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Ηρώδου Αττικού τον Ιούνιο του 2003.
Το καλοκαίρι του 2004 συμμετείχε στους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, μια διεθνή παραγωγή σε σκηνοθεσία του Claude Crespen.
Τους χειμώνες του 2005-2006-2007 συνέπραξε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο Πατάρι του Θεάτρου Μεταξουργείο και το καλοκαίρι του 2006 συμμετείχε στην περιοδεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).
Το 2011 συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο της Γιορτής της Ορθοδοξίας στο Θέατρο του Κρεμλίνου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και παρουσία του Βλαδιμίρ Πούτιν.
Τραγούδησε σε συναυλίες του Νίκου Κυπουργού, του Δημήτρη Λάγιου, του Χρήστου Λεοντή, του Μιχάλη Γρηγορίου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του Χρήστου Πίττα, του Νίκου Πλάτανου, του Ευαγόρα Καραγεώργη, κ.ά.
Στη δισκογραφία συμμετέχει στο Ίνα τι και Των Αθανάτων του Δημήτρη Λάγιου, Η Καρδία μου Πεθυμώντα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Τα μυστικά του Κήπου και Κηποθέατρο του Νίκου Κυπουργού, Ο Τεμπέλης Δράκος και Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου του Γιώργου Χατζηπιερή, Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά και τα Φανταρίστικα, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, Συνάντηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη, Στην Άκρη τ’ ουρανού του Σωτήρη Καραγεώργη, La Donna et la Luna της Emilia Ottaviano.
Με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάση Χρηστογιαννόπουλο δισκογράφησε το έργο Αμοργός του Μάνου Χατζιδάκι, σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2005. Το 2007 άρχισε να συνεργάζεται και με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τον Δεκέμβριο του 2008 εκδόθηκε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο One for the Road από την εταιρεία Μικρή Άρκτος.
Επίσημος ιστοχώρος: Δώρος Δημοσθένους
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Επιστροφή